'Leer mij het zelf te doen'

Niemand die jouw tiener beter begrijpt dan jij als ouder. Je ziet de groei, de zoektocht naar steeds meer vrijheid, eigenheid. Je laat los, stap voor stap en dat is soms best lastig. Je vertrouwt erop dat jouw tiener een eigen pad kiest en een keus voor de toekomst maakt.

Met een nieuwe onderwijsvorm op Tienerschool Lemmer wordt jouw tiener begeleid bij deze belangrijke stap. Door het combineren van primair en voortgezet onderwijs, worden tieners uitgedaagd om zichzelf en hun talenten te ontdekken.

Onderzoeken, ontwerpen, ontdekken, zo werken wij op Tienerschool Lemmer.

10-14 Onderwijs

Onderzoek heeft uitgewezen dat door een meer geleidelijke overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs er een betere aansluiting plaatsvindt. Het streven van 10-14 onderwijs is bovendien om beter aan te sluiten bij de talenten, de ontwikkelingsfase, de onderwijsbehoeften en de leerstijl van de tieners in deze leeftijdscategorie. Tienerschool Lemmer legt de nadruk op de brede ontwikkeling van de tieners. Zoals zelfstandigheid, ict-vaardigheden en het leren presenteren. “We realiseren ons dat we tieners opleiden voor banen die nog niet eens bestaan. Daarom richten wij ons op deze vaardigheden.’’ Twee jaar later dan gebruikelijk stromen zij alsnog uit naar de derde klas op elk gewenst niveau.

Hierin werken basisschool Tweespan en het Zuyderzee Lyceum nauw samen. Tieners krijgen lessen van docenten en coaches van beide scholen. In kleine groepen met veel aandacht voor het individu. Daar experimenteren we inmiddels al drie jaar succesvol mee. En wij niet alleen. In Nederland worden de laatste jaren steeds meer tienerscholen gestart. En niet voor niets.

Wij hebben geleerd dat het werkt

Lees de ervaringen van ouders, tieners en docenten maar eens.

Interview lerares Natasja
Interview leraar Pieter